sus

Proiect Scrisoare către sufletul tău, tinere marginalizat

In scrierea proiectului am plecat de la ideea că în interiorul omului există o lume plină de surprize şi de miracole, iar inima tinerilor marginalizaţi şi excluşi social caută şi aşteaptă cu respect o invitaţie la un miracol. Există pentru fiecare din noi o misiune bine definită şi conturată iar timpul şi lumina inimii fac ca aceasta să fie descoperită şi asumată. Însoţită de pasiune şi conştiinciozitate, ea poate da rezultate uimitoare. Am văzut acest proiect ca pe o “scrisoare”, aşa cum l-am şi denumit, către sufletul tinerilor care au nevoie de un “expeditor” care se gândeşte cu generozitate la cei nevoiaşi, pentru care viaţa a fost un lung drum anevoios. Ne dorim ca încercarea nostră să dea roade şi să aibă succes, reprezentând un proces de optimizare, de suport al potenţialului tinerilor marginalizaţi. În ceea ce priveşte rolul social al acestui demers, ne propunem integrarea optimă a tinerilor în societate prin sensibilizarea acestora de a accepta diversitatea etnică şi culturală prin conştientizarea valorilor umane şi cultivarea respectului faţă de semeni. Prin implementarea acestui proiect ne propunem să rezolvăm o problemă care există în majoritatea comunităţiilor de romi şi anume incluziunea și abilitarea tinerilor romi, din Cartierul Ciufud al municipiului Blaj. Dorim să dezvoltăm abilitatile tinerilor excluşi social, să facilităm integrarea lor socială, să înlăturăm stereotipurile sociale prin intermediul cărora să contribuim la atingerea obiectivelor proiectului şi anume: asigurarea accesului egal al tinerilor marginalizați sau excluși social la medii de învățare non-formală, prin abordarea dimensiunilor incluziunii.

Prin activitățile propuse a fi desfășurate în cadrul proiectului „Scrisoare către sufletul tău, tinere marginalizat!”  se va asigura accesul la ateliere de lucru care le va permite să îşi dezvolte calităţile profesionale şi astfel să crească încrederea în sine, în potenţialul şi capacităţile lor. Printre activităţile propuse venim cu ideea de a colabora cu un antreprenor din municipiul Blaj, care prin intermediul schimbului de experienţă le va deschide beneficiarilor noi orizonturi, le va crea o altă perspectivă a vieţii. Serviciile de consiliere ii vor ajuta să înţeleagă situaţia actuală în care se află şi ii vor determina să îşi dorească să depăşească această condiţie. Activităţiile de recreere îi vor ajuta pe beneficiari să relaţioneze, să socializeze şi astfel să cultive relaţiile sociale care sunt importante pentru sănătatea lor fizică şi psihică atât pe termen scurt cât şi lung. Totodată izolarea socială reprezintă un factor de risc pentru depresie şi corelată cu marginalizarea şi excluderea socială pot conduce la un declin.

Colaborarea cu comunitatea reprezintă un factor deosebit de important în promovarea incluziunii. Ne bazăm pe vasta experienţă a partenerului nostru care desfăşoară activităţi educaţionale preponderent pentru copii de etnie romă. Prin intermediul acestui parteneriat dorim să oferim servicii de calitate pentru beneficiarii acestui proiect prin prisma faptului că partenerul are experienţa în lucrul cu romii iar activităţile desfăşurate sunt conexe cu cele pe care dorim să le implementăm în proiect.

Scoala Gimnaziala "Simion Barnutiu"-Structura "I. M. Moldovan" este partenerul nostru in implementarea acestui proiect. 

Finanțator: DJST Alba

Galerie foto - Vezi pozele

Asociatia pentru Persoane Varstnice si Copii in Dificultate "Familia 2004" - Blaj