Proiect Io mi-s pui de românaș și tradiția nu mi-o las!
Perioadă: 2021-2022
Finanțator: Ministerul Tineretului si Sportului, Direcția Județeana de Tineret și Sport Alba
În scrierea acestui proiect am plecat de la ideea că “veşnicia s-a născut la ţară” iar în interiorul omului există o lume plină de surprize şi de miracole, iar inima tinerilor românaşi caută şi aşteaptă cu respect o invitaţie la un miracol. Există pentru fiecare din noi o misiune bine definită şi conturată iar timpul şi lumina inimii fac ca aceasta să fie descoperită şi asumată. Însoţită de pasiune şi conştiinciozitate, ea poate da rezultate uimitoare. Am văzut acest proiect ca pe o evadare către o lume plină de mister şi farmec.
Tradiţia şi obiceiurile noastre sunt cea mai mare bogăţie a neamului românesc şi considerăm că prezentul este valoros numai impreună cu trecutul şi astfel îmbinate reprezintă o garanţie pentru viitor. Dorim să sădim în inima beneficiarilor cele mai frumoase sentimente prin participarea la activităţi culturale care să le deschidă noi orizonturi. Urmărind cunoaşterea zonei geografice şi a tradiţilor culturale specifice zonei activităţile se vor desfăşura atât în judeţul nostru cât şi in judeţul Maramureş. Datoria noastră este de a promova respectul şi interesul faţă de tradiţiile și obiceiurile culturale iar atelierele care le vom desfăşura in Blaj, Biia şi Cergau Mare au scopul de a-i sensibiliza pe copii, de a le bucura privirea şi se a-i plimbă in afara spaţiului urbanizat ducându-i pe firul întoarcerii la arta populară. Vizita la Maramureș ne ajută să descoperim cu adevărat tradiția deoarece Maramureșul este unic prin tradiții și obiceiuri ancestrale și ne determină să estompăm granițele dintre trecut și prezent.
Ne dorim ca încercarea nostră să dea roade şi să aibă succes, reprezentând un proces de optimizare, de suport al potenţialului tinerilor. În ceea ce priveşte rolul social al acestui demers, ne propunem să deschidem noi orizonturi de cunoaştere, o nouă viziune asupra tradiţiei româneşti şi de ce nu o posibilă orientare şcolară şi profesională.
Dorim să dezvoltăm abilităţile tinerilor, să facilităm relaţia între ei şi cultură şi astfel să atingem obiectivele proiectului şi să dezvoltăm calităţile profesionale ale tinerilor şi astfel sa crească încrederea în sine, în potenţialul şi capacităţile lor.
Colaborarea cu comunitatea reprezintă un factor deosebit de important în promovarea culturii şi tradiţiei. Ne bazăm pe vasta experienţă a partenerilor nostri care desfăşoară activităţi educaţionale cu copii din mediul rural. Printre activităţile propuse venim cu ideea de a realiza un parteneriat cu Centrul de cultură “Augustin Bena”-Clasa de cusături-ţesături Biia, Școala Gimnazială “Gheorghe Dancu”, Școala Gimnazială ”Aron Cotruș”. Prin intermediul acestui parteneriat dorim să oferim servicii de calitate pentru beneficiarii acestui proiect prin prisma faptului că partenerul are experienţa în păstrarea şi promovarea culturii şi tradiţilor româneşti iar activităţile desfăşurate sunt conexe cu cele pe care dorim să le implementăm în proiect.